about_firmatique.png

Toen Hanneke haar Barbies keurig in de kleren stak en Joanna nonchalant begon aan een roodgeblokt en veel te moeilijk jurkje voor zichzelf, kenden zij elkaar nog niet. Hun moeders leerden hen naaien. De één werd vooral aangemoedigd het zelf uit te proberen, terwijl de ander leerde doorslaan, rijgen en krijten. De zwartfluwelen pofbroek van Hanneke belandde met een uitgescheurd kruis achterin de kast, maar het jurkje van Joanna werd tot op de draad afgedragen. 

Het handwerken bleef onderdeel van hun dagelijkse bezigheden. “Dat overurendraaiende hoofd een beetje leeg laten lopen terwijl je handen het werk doen. Iets unieks maken met energie en aandacht.” Ze hadden al jaren zin in een eigen stoffenzaak. Sinds ze elkaar als Jeugdzorgcollega’s ontmoetten, droomden ze samen verder. In april 2015 ging Firmatique online.

“Ik hou van naaien omdat het energie geeft en inspiratie, want van ideeën krijg ik weer nieuwe ideeën. Maar ook omdat het gewoon leuk is. Voor nu wil ik vooral veel maken en nieuwe stoffen ontdekken.” vertelt Joanna, handenwrijvend. “En zelf stoffen ontwerpen” voegt Hanneke toe, minstens zo enthousiast. Want ze dromen gewoon door. Over een stoffenparadijs zoals Nunoya, dat Hanneke bezocht tijdens een tripje naar Barcelona. Ze werd verliefd! En droomt ter plekke nog even weer weg. Ondertussen somt Joanna haar ideeën op: “aan beide zijden draagbaar, met op elke zijde een andere print…” “Oh, daar maak ik dan graag een David Bowie pak van!” haakt Hanneke weer aan. Er wordt nog weer een nieuwe kop thee ingeschonken. Een flink stuk homemade bananenbrood ernaast.  

Jeugd op het werk, jeugd thuis. Hoe vind je dan nog tijd om te naaien? Het uitgelezen moment is voor Hanneke de maandagmorgen, als iedereen de deur uit is. Kopje thee, stukje Tony, al-tijd Radio 2 (want de atelierradio zit vast). Het liefst met Double Gauze of katoen. Dat geldt ook voor Joanna. Graag met Rufus Wainwright of Pink Floyd. De thee laat ze koud worden. En het eeuwige kinderbroekenherstelwerk blijft bij beide lekker op de plank.

Hanneke naait nog steeds heel braaf. Joanna gooide na een korte carrière Modevakschool juist alle regels overboord. Maar hun moeders zijn trots. En zij op hen. 

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

 Firmatique | Waterhuizerweg 1 | 9753 HP Haren | KvK 62176099 | BTW NL854698097B01 | info@firmatique.nl


Geen producten

To be determined Verzendkosten
€ 0,00 BTW
€ 0,00 Totaal

Bestellen en betalen